tirsdag 2. september 2014

21. Harald Gille 1130-36

21.
Harald Gille
1130-1136


Harald Gille
Magnusson
1130-1136


Harald IV Magnusson Gille, (1103-1136) var konge av Norge fra 1130 til 1136. Hans samkongedømme med nevøen Magnus Blinde (sønn av Sigurd Jorsalfare) ble innledningen til borgerkrigen i Norge.
Harald kom til Norge i 1130, påsto han var sønn av Magnus Berrføtt og reiste kongskrav. Like etter Sigurds død ble hans sønn Magnus Blinde hyllet som konge, men Harald innledet straks krig mot Magnus.


Harald var gift med den svenske Ingrid Ragnvaldsdatter  og fikk med henne sønnen Inge Krokrygg (født ca. 1135). Hans eldste sønn Øystein Haraldsson (født ca. 1125) skriver seg fra et tidligere forhold, mens den tredje etterfølger-sønnen Sigurd Munn (født ca. 1134) var sønn av den høyættede frillen Tora Guttormsdatter. Den fjerde sønnen som fikk kongsnavn var Magnus, som ble kongekåret i 1142 da Øystein kom til landet. Magnus døde i 1145, 10 år gammel.

Stridighetene brøt ut straks etter at Magnus ble hyllet som konge. Samme år lot også Harald Gille seg utrope og på Øratinget samme år ble begge hyllet som samkonger.
Freden mellom Magnus og Harald var skjør, og vinteren 1133-34 brøt det nær ved ut strid mellom dem. Sommeren 1134 var det Magnus som begynte krigshandlingene, i et forsøk på å drive Harald ut av landet. Borgerkrigens første slag stod i august 1134 i Fyrilev i Båhuslen, og ble vunnet av Magnus. Harald kom imidlertid tilbake, støttet av den danske kong Erik Emunde, og tok Magnus til fange i Bergen tidlig i 1135. Magnus ble lemlestet, og plassert på Munkholmen kloster (utenfor Trondheim.
Etter å ha overvunnet Magnus tok Harald for seg biskop Reinald av Stavanger, som han mistenkte for å ha skjult skatter på vegne av Magnus. Reinald ble hengt.
Harald ble deretter utsatt for det samme «familieproblemet» som har selv hadde påført kong Sigurd Jorsalfare: Han blir oppsøkt i Bergen av en angivelig halvbror, Sigurd Slembe, som sa at han var sønn av Magnus Berrføtt og ba om at slektskapet ble anerkjent av Harald. Harald svarte med å anklage Sigurd Slembe for drapet på Torkjell Fostre. Noe senere oppsøkte Sigurd og «noen menn» kongen mens han sov hos frillen Tora Guttormsdatter. Her tok de livet av ham, natten mellom 13. og 14. desember. Ifølge sagaen ble kongen lurt til å røpe hvor han ville være om natten, ved at en av mennene hans tilsynelatende spøkefullt fortalte at han hadde veddet med noen andre om at kongen ville sove hos dronningen den natten. "Det veddemålet taper du," skal kongen ha svart. Sigurd Slembe lyste drapet på seg, og ba om å bli tatt til konge. Han og hans menn ble dømt fredløse og jaget fra Bergen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar